Menu Gedichten Categorieën

De snelwasmachine aan boord

De eerste serie Smit-Lloyd schepen werden uitgerust met de zogenaamde snelwassers. Niet dat ze snel wasten maar er zat een klein schoepje onderin welke heel snel in de rondte draaide.
Het wasmachientje stond aan bakboord in een veel te kleine ruimte samen met een kleine centrifuge.
Je kon niet zeggen dat die machientjes voor gebruik aan boord van een schip waren gemaakt want ze gingen om de haverklap stuk en dan moest iedereen weer op de hand wassen in de roestvrij stalen kuip die ook in dat hok was geperst.
Een onhebbelijkheid van die wasmachientjes was dat er geen tijdklok op zat en als dat schoepje te lang in de rondte draaide brandde het motortje door en zaten we weer in de stalen bak te wassen.
Vooral de machinisten hielden in de gaten dat de wasmachine niet te lang aanstond want een T-shirt op de hand wassen viel wel mee maar een ketelpak is wel even iets anders!
De kapitein, zijn naam ben ik even kwijt, maar ik weet dat hij uit de provincie komt waar zuinigheid hoog in het vaandel staat en hij was wat dat betreft er een voorbeeld van.
Niemand aan boord was zo zuinig als hij. Men zegt ook met het weggeven van een biertje maar misschien hield hij gewoon niet zo van drank.

Lesje.
Op een mooie ochtend lekker varend op de Noordzee, en de kapitein had de wacht. Na het ontbijt had hij zijn stapkleren in de wasmachine gedaan maar vergeten de machine op tijd te stoppen.
De Hwtk loopt langs het washok en bedenkt dat die was er al zeker een half uur in zat terwijl het maar was toegestaan dat ding 15 minuten te laten draaien.
Hij draait de knop om en kijkt in de machine om te weten te komen van wie de was is. Niet moeilijk te zien. Van Ome Kapitein.
Die was in het verleden wel vaker vergeten de wasmachine op tijd te stoppen.
Hij besluit om de kapitein meteen een lesje te leren. Haalt het wasgoed er uit, doet het in een emmer en loopt de machinekamer in en komt terug met een flinke dot poetskatoen welke hij in de machine doet.

Poetskatoen.
Even later een lekker bakje doen op de brug en over koetjes en kalfjes praten. Althans zo noemen ze dat aan de wal maar aan boord heet dat anders.
In ieder geval bij het weer naar beneden gaan zegt de Hwtk langs zijn neus weg; "Wie is er eigenlijk aan het wassen want dat ding staat al een uur of twee te draaien?"
De kapitein vliegt uit zijn stoel en rent naar beneden.
De wasmachine staat stil, zeker doorgebrand denkt hij. Hij stopt zijn hand in het sop om zijn spullen er uit te halen en tot zijn afgrijzen komen er alleen maar wat in elkaar gedraaide draadjes naar boven.
Die wasmachines stonden er bekend om dat ze je was opvraten.

De lege wasmachine omhulsels werden jaren lang gebruikt om wegomleggingen en werk in uitvoering aan te geven. Mooi wit/rood geschilderd en gevuld met cement markeerden ze het werk in uitvoering.
Er was vaak genoeg over geklaagd bij Belder maar die vond die wasmachines goed genoeg voor aan boord. Naar ons idee had hij er meteen honderd gekocht want als er een kapot ging kreeg je meteen weer zo'n ding opgestuurd terwijl ze in de winkel al jaren niet meer te koop waren.

Leedvermaak.
En nu was het gebeurd. Al zijn stapkleren in één keer verziekt in die rot machine. Hij was vergeten om dat ding af te zetten dat klopt maar om dan zo gestraft te worden. Terwijl hij altijd zo zuinig was op zijn spullen!
De tranen kwamen bijna in zijn ogen en hij keek om zich heen de gang in waar zich inmiddels de hele bemanning had verzameld.
"Iets niet goed gegaan met je wasgoed Ouwe?" Ja, moet je hem maar op tijd uitzetten, je weet dat het rotdingen zijn, ze vreten je goeie kleren op. Oh, waren het je stapkleren.....nou dat is wel erg hè."
De mannen konden zich even helemaal uitleven. Allemaal hadden ze medelijden met hem maar hij zag aan die smoelen dat er niet één was die het meende.
De rotzakken. Het werd nog erger toen het emmertje met zijn wasgoed te voorschijn kwam en de Hwtk vermanende woorden sprak en hij alleen maar kon zeggen: "Ik zal het nooit meer doen meester".

Het leven van een kapitein gaat niet altijd over rozen.


Ingezonden door: Nick - Datum: 27-09-2011 om 09:16:17

Stemmen

Gemmideld cijfer: 0.0 Aantal stemmen: 0
Login om te kunnen stemmen!

Overig

0 reactie(s)
Stuur naar een vriend(in)